DÜNYA DEĞERLER GÜNÜ BAHÇEŞEHİR KOLEJİ ÖNCÜLÜĞÜNDE TÜRKİYE’DE İLK DEFA KUTLANDI
Dünya literatüründe bulunan “19 Ekim Dünya Değerler Günü” Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Koleji’nin ev sahipliğinde bir lansmanla kutlandı. Yenilikçi eğitim modelleriyle öne çıkan Bahçeşehir Koleji, “değerler eğitimi” konusunda da yine bir öncülüğe imza attı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl eğitim müfredatına dâhil edilen “Değerler Eğitimi” için özel olarak hazırlanan Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan’ın imzasını taşıyan İplikler Eğitim Setinin lansmanı bu özel günde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin 48 ilinde 101 kampüsünde uyguladığı yenilikçi eğitim modelleriyle ülkemizde eğitimin öncüsü olan Bahçeşehir Koleji akademik başarıyı yükseltecek, bilim ve teknolojinin yanı sıra toplumsal değerlerini içselleştirip sahip çıkan öğrenciler yetiştirme vizyonuyla eğitimde farkındalık yaratmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl eğitim müfredatına dâhil edilen “Değerler Eğitimi”ni desteklemek için Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan’ın imzasını taşıyan İplikler Eğitim Seti ile öğrencilerin toplumsal değerlerine bağlı, yeni nesil eğitim alarak birer dünya vatandaşı olması hedefleniyor.
Enver Yücel: “Dünya vatandaşı olmak için akademik başarı tek başına yetmez. Bizi biz yapan değerlere sahip çıkan nesiller yetiştirmeliyiz.”
19 Ekim Dünya Değerler Günü’nde düzenlenen, değerler eğitimini desteklemek amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan tarafından hazırlanan İplikler Eğitim Seti’nin tanıtım lansmanında konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel kuruldukları günden bu yana ahlak, vicdan, hoşgörü, adalet, empati gibi değerleri eğitimin bir parçası halinde öğrencilerine aktardıklarını belirtti. Global dünyada söz sahibi olacak dünya vatandaşları yetiştirmek için akademik anlamda başarılı, gücünü değerlerinden alan bireyler yetiştirmek gerektiğini dile getiren Yücel, “Bilim insanları ve uzmanlar günümüzde dünyada 3 temel sorun olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu sorunlar; yoksulluk, çevre ve etik değerler, birlikte yaşama faktörü. Özellikle son 30 yıldır bu sorunlar artarak devam etmekte. Dünya genelinde birlikte yaşama konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorunların nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Geçmişteki değerlerimizi yaşatmanın, bu sorunların önüne geçeceğine inanıyorum. Özellikle eğitimin içerisinde değerlerimizin tam olarak entegre edilmesinin çok önemli düşünüyorum” dedi.
Değerler Eğitimi Derslere Entegre Ediliyor
Değerler eğitiminin Milli Eğitim müfredatına dahil edilmesinin, geleceğin dünyasında söz sahibi olurken toplumsal değerlerini özümsemiş bireyler yetiştirmek için önemli bir adım olduğunu söyleyen Yücel; “ Öğrencilerimizin dünya vatandaşı olması için akademik başarısının yüksek olması tek başına yeterli değildir. Bu nedenle medeniyetimizden aldığımız değerlerimize sahip çıkan nesiller yetiştiriyoruz. Değerleri öğrenmek ailede başlar, okulda devam eder. Bunun için eğitim kadromuzun toplumsal değerlerini özümsemiş bireylerden oluşmasına da büyük özen gösteriyoruz. Eğitimcilerimizin medeniyet ve kültürümüzün değerlerini taşıması da bizim için önem arz ediyor. Ailede başlayan değerler eğitiminin doğru işlenebilmesi ve kalıcı olabilmesi için bu değerleri özümsemiş eğitimciler tarafından okulda devam ettirilmesi gereklidir” dedi.
Değerlerine Sahip Çıkan Bireyler Dünyayı Değiştirir
Lansmanda konuşan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ; “Bahçeşehir Koleji olarak toplumsal hayatı oluşturan ahlak, vicdan, erdem, insani değerler gibi kıymetli kavramların insanlara kazandırılmasının ve toplumu oluşturan insanların bu değerler çevresinde birbirleriyle sıkı bağlar oluşturmasının eğitim ile mümkün olacağını biliyoruz. Bu süreçte kılavuz niteliğinde kitapların olması da önem taşıyor. Bu yüzden İplikler Eğitim Serimiz bizim için çok önemli. Değerler eğitimi ve bu eğitim için yaptığımız çalışmalarla öğrencilerimizin değerlerini özümseyeceğine ve değerlerinin davranışlarına yansıyacağına inanıyoruz” dedi.
“Değerler Sadece Bireyleri Değil Toplumu da Değiştirir”
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Değerler Eğitimi”nin tüm derslere entegre olarak işlenmesinin hayata geçirilmesini desteklediklerini belirten Bahçeşehir Koleji Okulöncesi ve İlkokul Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş; “Demokratik toplumlarda eğitim kurumlarının tek amacı akademik ve bilişsel gelişimlerine odaklanmak değil aynı zamanda insanı insan yapan değerlerle onları buluşturmak ve iyi bir toplum oluşturulması için katkıda bulunmaktır. Çocukların tüm günlerini okul ortamında geçiriyor, okulda büyüyorlar. Okul ortamında olan her şey çocukların karakterine etki ediyor. Bahçeşehir Koleji olarak bunun bilincinde bir eğitim anlayışı ile yolumuza devam ediyoruz. İplikler Eğitim setimiz bu inancımızın en önemli nesnesel sunumu olmuştur” dedi.
Değerler Eğitimini anlatan 5 kitaptan oluşan İplikler Eğitim Seti ile “Hayatı Dokumak” mottosunu çocuklara ulaştırmaya hedeflediklerini belirten kitabın yaratıcısı Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan, kitabı oluştururken 5–11 yaş arası çocuklardan fikir ve ilham aldığını dile getirdi. Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan, İplikler Eğitim Setleri’nin oluşmasında büyük katkısı olan Enver Yücel başta olmak üzere, setlerin felsefe alanında akademik danışmanlığını yapan Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Serkan Şimşek’e, setlerin hazırlanması sürecinde pedagojik danışmanlık yapan Psikolog Deniz Dilara Ertenu’ya ve destekleri nedeniyle Gülendam Kurhan’a ve kitapların resimlenmesi konusundaki çalışmasıyla Seçil İskit’e teşekkür etti.
Dünyada “Güven” Sorunu Var
Dünyada gerçekleştirilen değerler araştırmalarına Türkiye’den katılım gösteren ve 2012 yılında Türkiye Değerler Araştırmasına imza atan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer lansmanda yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan en büyük ekonomik krizlerin bile değerlerde yaşanan olumsuzluklara bağlı olduğuna değinerek, güven kavramı konusunda Türkiye ve dünyada büyük bir sıkıntı yaşandığına, bunun da ancak değerler eğitimiyle çözülebileceğine dikkat çekti.
&