Mayıs

 
 
17 Mayıs 2016

Daha iyi bir Dünyayı Düşleyen Eserler Bahçeşehir Okulları 1. Stem Bienali'ndeydi

STEM eğitiminin öncüsü Bahçeşehir Okulları Türkiye’de bir ilke imza atarak 1. STEM Bienali’ni gerçekleştirdi. Bahçeşehir Okulları öğrencilerinin STEM+A eğitimiyle elde ettikleri kazanımlardan faydalanarak hazırladıkları, bilim, sanat ve teknolojiyi birleştiren çalışmaları “Make A Better World” başlığı altında 14-17 Mayıs tarihleri arasında Deniz Müzesi’nde sergilendi.

Bahçeşehir Okullarının Türkiye genelindeki kampüslerinden öğrencilerin, danışman öğretmenleriyle birlikte hazırladığı 40 eserin sergilendiği 1. STEM Bienali, 14 Mayıs tarihinde Deniz Müzesi’nde sanatseverlerin büyük ilgisiyle açıldı.

Daha iyi bir dünyayı düşleyen Bahçeşehir Okulları öğrencilerinin hayallerini, düşüncelerini ve bakış açılarını ortaya koydukları eserlerini sergiledikleri 1. STEM Bienali, daha iyi bir dünya için sorunun değil çözümün parçası olmanın önemini vurguladı.

Sürdürülebilirlik için çevreci eserler

“Make A Better World” başlığıyla düzenlenen 1. STEM Bienali’nde Bahçeşehir Okulları öğrencileri çevre sorunlarına bilim ve sanatı kullanarak dikkat çekti.  Bienalde sergilenen eserler, geri dönüştürülmüş materyallerin sanat eserlerine dönüşümünü gözler önüne serdi. Bahçeşehir Okulları Güzelbahçe Fen Lisesi’nin geri dönüşümün önemini vurgulayan, atık maddelerden oluşturulan “Plastik Tuval Geri Dönüşüm Zinciri Büyüyor” ve metal kutularla çalışan müzik kutusundan oluşan “Çöpün Tınısı” eserleri, Bahçeşehir Okulları Sancaktepe Kampüsü’nün geri dönüşüme fütüristik bir bakış açısı getiren “Gelecek İçin Dönüşüm” eseri,  Bahçeşehir Okulları Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin geri dönüştürülmüş malzemelerle ortaya çıkarılan doğa dostu ambalajlama sisteminin tanıtıldığı “DODO” eseri, Bahçeşehir Okulları Halkalı Kampüsü’nün Edvard Munch’ın “Çığlık” adlı eserini atık maddelerle yeniden yorumladığı “Günümüzde Çığlık” adlı eseri, 1. STEM Bienali’nde geri dönüşümün önemine dikkat çeken eserlerden bazılarıydı.

Bienal eserlerinde STEM+A vurgusu

Bahçeşehir Okulları’nın sanatı da dahil ederek Türkiye’de öncülüğünü yaptığı STEM eğitiminin kazanımlarından faydalanarak hazırlanan bienal eserleri, bu eğitimin önemine de vurgu yaptı. Bahçeşehir Okulları Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin insanın doğaya kattığı bilgi olgusunun disiplinlere yayılışını temsil ettiği “Bilgi Piramidi” ve düşünmenin, sorgulamanın önemine dikkat çektikleri “Kafatası” çalışmaları, Bahçeşehir Okulları Gaziantep Fen Lisesi’nin parabolleri elle tutulur bir hale getirdiği çalışması “Harflerin Parabollerle Dansı”, STEM eğitiminin öneminin sanat eserlerindeki yansımalarının görülebildiği çalışmalardı.  

Sosyal duyarlılık ve sanatın kesişimi

Bahçeşehir Okulları 1. STEM Bienali’nde sosyal konulardaki duyarlılığıyla öne çıkan çalışmalar da yer aldı. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin “Mülteciler” adlı eseri günümüzde savaşlar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve daha iyi bir yaşam için Batı ülkelerine gitmeye çalışan mültecilerin durumlarına dikkat çekiyordu. Orta Doğu’nun, o coğrafyaya ait eski bir kapıyla temsil edildiği çalışmada mültecilerin temsil eden silüetlerin yolculuğu Avrupa’yı temsil eden kilitli bir kapıda son buluyordu. Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi’nin sosyal konulara dikkat çeken bir diğer çalışması da ülkemizin yetişmiş insan gücünün yaşamak ve çalışmak için başka ülkeleri tercih etmesi sorununa dikkat çeken “Beyinsiz Kalmayalım” çalışmasıydı.

Teknoloji mi insana hizmet ediyor, insan mı teknolojinin esiri?

Bahçeşehir Okulları Samsun Kampüsü’nün, teknolojiye tutsak kalmakla onu kullanarak üretmek arasında seçim yapmak için düşünmeye davet eden “Yes-No” isimli çalışması, Bahçeşehir Okulları Denizli Anadolu Lisesi’nin tüketmek yerine üretmenin önemini ve kurtuluşun insanların aydınlanmasından geçtiğini vurgulayan çalışması “Arınma”, 1. STEM Bienali’nde teknolojiyi doğru ve insanlığa yararlı bir şekilde kullanmanın önemine dikkat çeken eserler olarak öne çıktı.

Bahçeşehir Okulları 1. STEM Bienali, 14 Mayıs’ta Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel’in katılımıyla açıldı. Bienali gezerek tüm eserler hakkında öğrencilerden bilgi alan Enver Yücel, STEM eğitiminin kazanımlarının sanat eserlerine dönüşmesinden memnuniyet duyduğunu, dünyada ilk kez Bahçeşehir Okulları tarafından düzenlenen 1. STEM Bienali’nin, Bahçeşehir Okulları öğrencilerinin STEM kültürünü benimsediğini gösterdiğini söyledi.

&
 
 
 

Paylaşın