Türkiye Yapay Zeka Zirvesi Bahçeşehir Kolejinin Ana Sponsorluğunda Gerçekleşti
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) ikincisini düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi alanında uzman 50’den fazla yerli ve yabancı konuşmacıyı bir araya getirdi. UNIQ İstanbul’da Bahçeşehir Kolejinin ana sponsorluğunda gerçekleşen zirvede vizyon konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, eğitimin endüstrinin gerisinde olduğuna dikkat çekerek, yapay zekayı eğitim kurumlarının üretmesine vurgu yaptı.
Eğitim endüstrinin gerisinde
Türkiye’nin en büyük eğitim kurumlarından biri olarak STEM eğitimini Türkiye ile tanıştırdıklarını belirten Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Hüseyin Yücel, bugünün ve yarının konusu yapay zekâ özelinde eğitimin nasıl olacağına dikkat çekti. Geleceğin ekonomik gücü yüksek ülkelerinin yapay zekayı üreten ve yükselten milletlerden oluşacağını belirten Yücel: “Her devletin kalkınma planı gibi, ulusal yapay zekâ stratejileri olmalı. Buna ayrılacak bir bütçesi belirlenmeli. Belki de bu çalışmalar bir bakanlığa bağlanmalı. Hem yapay zekayı üretecek insan kaynağına yatırım yapılmalı, hem de yapay zekâ araştırmalarına. Devletler gibi şirketlerin, eğitim kurumlarının da benzer plan, programlarının olması elzemdir.
Yaklaşık 150 bin çocuğa eğitim öğretim hizmeti veren bir kurumun, İcra Kurulu Başkanı olarak belki Microsoft’la yarışamıyoruz ama bu konuda tabii bizim de yaptıklarımız var. Microsoft demişken üzülerek söylüyorum eğitim endüstrinin gerisinde gidiyor. Aslında tam tersi olmalı. Eğitim endüstrinin önünde gitmeli. Bu nedenle artık okulların, üniversitelerin yapısının değişmesi şart. Yapay zekayı eğitim kurumları üretmeli. Endüstri, teknolojiyi üniversiteden almalı. Ancak tabii burada üniversite-sanayi iş birliğini atlamamak lazım. Endüstri ve üniversite iş birliği ile Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmak gerekiyor.
Biz bunun için çalışıyoruz” dedi.
Yapay zeka dersi okutacağız
Ülkemizin endüstri 4.0 çalışmalarında en üst seviyelere ulaşması için nitelikli iş gücüyle donatılmış mezunlara ihtiyaç olduğunu da belirten Yücel, Bahçeşehir Koleji olarak ülkenin bu alandaki ihtiyacını fen ve teknoloji lisesi mezunlarıyla gidermeyi hedeflediklerini söyledi. Öğrencilere okul öncesinde 5 yaşından itibaren kodlama eğitim verdiklerini de belirten Yücel: “Microsoft’la Bahçeşehir Koleji olarak yaptığımız bir iş birliği sonunda Fen ve Teknoloji liselerimiz için yapay zekâ dersi müfredatı hazırlıyoruz. Bahçeşehir Üniversitesi’nin mühendislik ve eğitim bilimleri fakülteleri ile Fen ve Teknoloji liselerimizin öğretmenleri aylardır bunun için çalışıyor. 2 haftaya kadar taslak müfredatımız hazır olacak. 10. sınıflarımızın önümüzdeki sene yapay zekâ diye bir dersi olacak. Öğrencilerimiz Microsoft’un platform desteği ile önce yapay zekayı öğrenecek, sonra yapay zekâ ürünleri üretecek. Gururla söylüyorum ki bu Türkiye’de bir ilk olacak, öncü olacağız. Bakanlığımıza da sunarak bu fırsattan tüm gençlerimizin yararlanması için çalışacağız” dedi.
Yapay zekayı yönetecek nesiller yetiştireceğiz
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi konuşmacıları arasında yer alan Bahçeşehir Genel Müdürü Özlem Dağ yeni nesil eğitim sistemine değinerek bu alanda öğretmenlerin de değişime uğrayacağını anlattı. Yapay zekanın yakın ve uzak gelecekte oyunun kurallarını değiştireceğini söyleyen Dağ: “Yapay zeka, yeni dünyada yeni meslekler, yeni üretim şekilleri, yeni ekonomik ve siyasi - toplumsal ilişkiler hepsinin değişimine, dönüşümüne çok büyük etkileri olacak. Yapay zekanın her alanda etkin olacağı yeni dünyada, yeni nesilleri, değişimin çok hızlı olduğu bu döneme hazırlamak için iki önemli yetkinlikle donatmak gerekiyor. Bahçeşehir Koleji olarak hedefimiz: Kendi dilini geliştiren yapay zekâlı robotlar geliştirecek bireyler yetiştirmek ve gelecekte robot gördüğünde yapacağı ilk şey onlarla konuşmaya çalışmak, diyalog kurmak mezunlar vermek. Eğitimde öğretmenler her zaman önemli bir role sahip olacaktır; ancak yapay zekâ teknolojileri öğretmenlerin çalışma şeklini ve programlarını değiştirecek” dedi.
&