Ultrasonik İşitme Cihazı Projesi ile TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışmasında Birincilik, yine Bahçeşehir Kolejlerinin!
TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘43. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması’ Avrupa Bölge Elemelerinde, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi ve Bahçeşehir Koleji Lisesi’nden katılan 2 takımın projeleri, 23 Mart tarihinde İTÜ’ de gerçekleştirilen Avrupa Bölgesi 500'e yakın proje içerisinden dereceye girdi.
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 9 FTA sınıfından YERD YERDAN BOSTAN ve ŞAKİR OKTAY GÜR isimli öğrenciler, Uygulamalı Fizik Alanında " ULTRASONİK İŞİTME CİHAZI" isimli projeleri ile Birinci oldu.
Bahçeşehir Koleji Lisesi 10 MFA sınıfından ZEYNEP GONCA GÜLDİKEN ve SÜMEYYE NUR EREK isimli öğrenciler de Biyoloji Alanında "SUCUL ORTAMLARDAKİ PB, CD VE CU AĞIR METALLERİNİN AZOLLA PİNNATA VE LEMNA MİNOR BİTKİLERİ İLE FİTOREMEDİASYONU" adlı projeleri ile Üçüncü oldu.
Fizik dalında birincilik ödülü alan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, Final Yarışması için Mayıs ayında Ankara’da yapılacak olan sergiye katılacaklar.
Geçen yıl Fizik Proje dalında “Tribomanyetik Bağlantı Sistemi” adlı özgün projesiyle altın madalya alarak Türkiye Birincisi olan ve projesi patent alan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Tansel Baran Yaşar, bu yıl Türkiye’yi Mayıs ayında ABD’de temsil edecek.
Fizik alanında birinci olan öğrenciler, Ultrasonik İşitme Cihazı Projesi ile ilgili yaptıkları çalışmaları şöyle anlattılar:
“Bu projede işitme engelli bireyler için ultrasonik ses dalgaları ile işitme cihazı yapmayı hedefledik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı, laboratuar ve işitme engelli bireylerin bulunduğu merkezlerde yaptık. Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı işitebilen bir insanın duyma eşik frekansının 20-20.000 Hz., Ultrasonik ses dalgalarının ise 20.000-300.000 Hz frekans aralığında olduğu görüldü. Bu şartlar altında insanların ultrasonik sesleri işitmelerinin mümkün olmadığı açıkça görülmekte. Fakat ultrasonik işitme cihazında, ultrasonik ses dalgalarına girişim olayı uyguladık. Yapıcı ve bozucu girişim olmak üzere ikiye ayrılan girişim olayı, frekans değerlerini arttırıp azaltabilmekte. Proje kapsamında, sistemde kullanılabilecek devre elemanları ve bu elemanlara girişimin gerçekleşeceği doğru frekans aralıklarını belirledik. Yapılan deneyler sonucunda FM modülatördeki frekans aralığının 38.000-42.000 Hz olması gerektiğini tespit ettik. Böylece giden ve yansıyan ses dalgaları koklea (salyangoz) üzerinde girişim gerçekleştirilebilecek ve insanlarda işitme sinirlerinin etkilenme duyma eşik frekans aralığı elde edilebilecek. Cihazı, işitme engelli bireyler üzerinde de test ettik. Teste tabi tutulan kişilerin %45’i Ultrasonik İşitme Cihazından gelen tiz bir sesi hissedebildiklerini hem yüz ifadeleri hem de işaret dili ile ifade ettiler. Böylece “Ultrasonik İşitme Cihazının, geliştirildiği zaman mevcut işitme cihazı sistemlerine etkili bir alternatif olabileceğini gördük. Bundan sonraki süreçte sistemin daha gelişmiş prototiplerini daha kapsamlı deney grupları üzerinde deneyeceğiz.”
&